Tadżin (Tagine) z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami

0
338
Tadżin (Tagine) z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

1 kurczak,
2 duże cebule,
6 łyżek oliwy,
3 łyżki posiekanej kolendry,
2 kiszone cytryny,
1,5 łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
łyżeczka imbiru, szczypta szafranu,
kilka ziaren kardamonu,
½ szklanki wody, zielone oliwki

REKLAMA

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki i posypujemy odrobiną soli. Do miski wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy przyprawy oraz kolendrę. Mieszamy i nacieramy marynatą kawałki kurczaka.
Wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. W tagine rozgrzewamy pozostałą oliwę i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Krótko smażymy, następnie układamy plastry kiszonych cytryn i polewamy pozostałą marynatą. Dolewamy pół szklanki ciepłej wody i przykrywamy tagine. Tagine wkładamy do zimnego piekarnika, następnie rozgrzewamy go do temperatury 160 C i pieczemy kurczaka około 1,5 godziny. Jeśli jest miękki, dodajemy oliwki i pieczemy jeszcze około 10 minut. Potrawę można również przyrządzić w zwykłym naczyniu żaroodpornym.

*PRZEPIS NA KISZONE CYTRYNY ZNAJDZIESZ NA NASZEJ STRONIE.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o