Tarta warzywna z kaszy jaglanej

0
Tarta warzywna
Propozycja podania | fot. Kamila Neminarz
REKLAMA

Składniki:

Ciasto:
• 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
• 1 szklanka mąki kukurydzianej
• 1 jajko od kury z wolnego wybiegu
• 130 gram masła
• 2 łyżki oleju
• sól, 1 łyżeczka kurkumy

Farsz:
• 1 cukinia
• 2 sztuki marchewki
• 2 jajka od kury z wolnego wybiegu
• 5-7 łyżek gęstego jogurtu
• 2 łyżki mąki kukurydzianej
• 2 łyżeczki czosnku
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka (do smaku)

Wykonanie:

Ugotowaną kaszę jaglaną i jajko miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto i wkładamy na chwilę do lodówki. W tym czasie obieramy warzywa i za pomocą obieraka tworzymy wstążki. Zagotowujemy wodę w garnku i wkładamy je do wrzątku na kilka minut. Przygotowujemy sos z jogurtu, mąki, jajka i przypraw. Schłodzone ciasto wykładamy na formę do tarty po brzegi, nakłuwamy widelcem i zapiekamy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko studzimy, wylewamy sos i układamy na przemian wokoło wstążki cukinii i marchewki, zaczynając od brzegu formy. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.

Obserwuj nas na Google NewsBądź zawsze na bieżąco - wejdź na Google Wiadomości i zacznij obserwować nasze newsy.


REKLAMA
Ustaw powiadomienia
Powiadom o
0 komentarzy
Opinie w treści
Zobacz wszystkie komentarze