Tarta z zielonym groszkiem, cukinią i fetą

Tarta z zielonym groszkiem, cukinią i fetą. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata

SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 i ½ szklanki mąki pszennej lub krupczatki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
12 dkg miękkiego masła
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
ok. ½ łyżeczki soli

REKLAMA

SKŁADNIKI NA FARSZ:
szklanka świeżego zielonego groszku
1 średnia cukinia
1 cebula
małe opakowanie sera feta
sól i pieprz do smaku

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy nożem, łączymy je z mąką. Dodajemy jajko, śmietanę, proszek do pieczenia oraz sól. Zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim naczynie do tarty. Ciasto wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C, wkładamy ciasto i pieczemy około 10 minut. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, zdejmujemy fasolę i papier. Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażoną z cebulą cukinię, dodajemy świeży groszek i pokruszoną fetę. Wkładamy do piekarnika na kolejne 30-40 minut. Tartę możemy jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Tartę można również upiec na spodzie z ciasta francuskiego.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o