Ukraińskie pierogi

0
23
Pierogi ukraińskie
Pierogi ukraińskie. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szklanki mąki
1 łyżka oleju
3 szklanki wrzątku
1/2 łyżeczki soli
odrobina cukru

REKLAMA

SKŁADNIKI NA FARSZ:
4 ugotowane ziemniaki
400 g półtłustego twarogu
4 cebule
5 ząbków czosnku
3 łyżki miodu
ok. 200 gram wędzonej słoniny lub boczku
pieprz i sól

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy aby wystygły. Przeciskamy je przez praskę. Przez praskę przeciskamy także twaróg. Słoninę lub boczek kroimy w drobniutką kostkę i wytapiamy na patelni. Dodajemy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki dodajemy do ziemniaków i twarogu. Dodajemy miód, sól i pieprz i wyrabiamy na gładką masę. Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i czekamy aż wypłyną. Po około 2-3 minutach od wypłynięcia pierogi wyjmujemy z wrzątku i podajemy na gorąco polane skwarkami.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o