Warzywa w curry i mleczku kokosowym

0
269
Warzywa w curry i mleczku kokosowym, propozycja podania. fot. Anna Zych-Zagata

Tajlandia to wspaniała i egzotyczna kultura, piękne plaże, tropikalny klimat i doskonałe jedzenie… Czerwone i zielone, bardzo ostre papryczki, łagodne mleczko kokosowe, kolendra, bazylia, trawa cytrynowa. Pasta curry rozpuszczona w mleczku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej to wspaniały zapach pobudzający apetyt!

2 łyżki oleju
niewielki kawałek imbiru,
łyżka czerwonej pasty curry,
mleko kokosowe (w puszce lub kartoniku)
warzywa: brokuł, czerwona i zielona papryka, 4 pieczarki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 cukinia
trawa cytrynowa,
1 łyżka sosu rybnego,
1 łyżka sosu sojowego,
liście kolendry lub bazylii

Brokuł podziel na małe różyczki, pieczarki, czosnek, imbir cebulę i cukinię pokrój na plasterki, a zielona i czerwoną paprykę w paski
Do woka lub garnka o grubym dnie wlej łyżkę oleju, dodaj pokrojony czosnek, imbir oraz cebule i lekko podsmaż. Następnie dodaj pastę curry. Smaż przez chwilę i dodaj resztę warzyw. . Smaż około 5 minut. Warzywa powinny zachować chrupkość. Całość zalej mleczkiem kokosowym. Następnie dodaj trawę cytrynową, sos rybny i sojowy, Gotuj jeszcze przez około 5 minut. Tak przygotowane warzywa w sosie przelej do miseczek i udekoruj liśćmi kolendry bądź bazylii.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o