Wielkanocny sernik

1
215
Sernik wielkanocny
fot. Marta Kostro
REKLAMA

SER:
1 kg dobrego, tłustego, zmielonego twarogu,
250 ml kremówki,
5 jaj
250 g drobnego cukru do wypieków,
1 łyżeczka pasty z wanilii
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej

REKLAMA

SPÓD:
180 g pełnoziarnistych ciastek lub herbatników,
70 g roztopionego masła

SOS Z MANGO:
400 g pulpy z mango,
sok z ½ cytryny,
skórka starta z ½ limonki
ew. cukier puder do dosłodzenia

DODATKI:
2 limonki do dekoracji,
kilka bezików do pokruszenia,
listki melisy

Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i przygotowujemy spód. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a w malakserze miksujemy krótko pokruszone ciastka z rozpuszczonym masłem. Wykładamy “żwirek” na dno tortownicy, lekko dociskamy, najlepiej okrywając całość folią spożywczą. Następnie wstawiamy do pieca
na ok. 10 minut i studzimy. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni. Do dużej miski przekładamy twaróg i lekko go miksujemy, następnie dodajemy pastę z wanilii, rozkłócone jaja i cukier. Miksujemy na małych obrotach, krótko i tylko do połączenia składników. Na koniec przesiewamy obie mąki i krótko miksujemy. Tortownicę z podpieczonym spodem okrywamy szczelnie folią aluminiową, szczególnie na łączeniach boków i spodu tortownicy. Przygotowujemy większe naczynie, formę do zapiekania, która swobodnie pomieści tortownicę. Przelewamy masę serową na spód z ciastek i wstawiamy ją do przygotowanego naczynia. Uzupełniamy naczynie gorącą wodą na ok. połowę wysokości tortownicy. Wstawiamy do pieca na 1,5 h. Następnie sernik studzimy przez godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wstawiamy wystudzony na noc do lodówki. Pulpę z mango miksujemy z sokiem z cytryny, skórką z limonki, jeśli pulpa jest zbyt słodka, dodajemy więcej soku z cytryny, jeśli odwrotnie, zbyt kwaśna, dosładzamy ją lekko. Schłodzony sernik serwujemy polany sosem z mango.

AUTOR: Marta Kostro

REKLAMA

1
Dodaj komentarz

1 Liczba komentarzy
0 Odpowiedzi
0 Obserwują
 
Komentarze z największą ilością reakcji
Najbardziej negatywny komentarz
1 Autorzy komentarzy
  Ustaw powiadomienia  
NAJNOWSZE NAJSTARSZE NAJWYŻEJ OCENIANE
Powiadom o
Renata

Pani Marto, gratuluję pomysłu! Sernik wyszedł świetny, na zagości na naszym stole wielkanocnym.