Wielmożny Pan Bigos z kiszonej kapusty z suszonymi śliwkami

0
48
Bigos
fot. Joanna Góral
REKLAMA

1,5 kg kiszonej kapusty
300 g mięsa wieprzowego (np. karkówka)
golonka z indyka
10 suszonych grzybów
300 g kiełbasy
300 g boczku
3 cebule
10 suszonych śliwek
6 ziarna ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu czarnego
4 liście laurowe
4-6 sztuk nasion jałowca
sól
olej do smażenia
6 łych koncentratu pomidorowego
majeranek
łyżeczka cukru do smaku

REKLAMA

Kapustę kiszoną wypłukać (ale tylko, jeśli jest bardzo kwaśna), odsączyć, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać małą ilością wrzącej wody (tylko w takiej ilości, aby woda pokryła kapustę) i gotować do miękkości pod przykryciem dorzucając przyprawy, suszone grzyby, skrojone i podsmażone na oleju cebule, wędzone śliwki i drobno pokrojoną, obsmażoną karkówkę (gotować ok. 5 godzin albo i dłużej. Staropolskim obyczajem, jak to ongiś gotowały nasze babki, im bigos dłużej się gotuje, tym jest później lepszy). Osobno obsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę z boczkiem. Dodać pod koniec gotowania. Dodać również koncentrat i znów doprawić. Obficie doprawić też majerankiem. Przez kolejne 2- 3 dni bigos można zagotować, pogotować przez kilka minut, jeśli byłoby za dużo płynu to go odparować i ponownie schłodzić. Bigos z czasem przechodzi smakiem i nabiera aromatu.

REKLAMA
Ustaw powiadomienia
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments