Wiener Schnitzel

Wiener-Schnitzel
Wiener Schnitzel. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

4 kotlety cielęce
mąka
2 jajka
bułka tarta
olej lub masło klarowane do smażenia

REKLAMA

Kotlety cielęce cienko rozbijamy i lekko solimy. Następnie panierujemy w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość tłuszczu i smażymy sznycle z obu stron do uzyskania złotego koloru. Podajemy z kawałkami cytryny (smakują ciekawie pokropione sokiem z cytryny) oraz sałatką ziemniaczaną.

Wiener Schnitzel – cienko rozbity panierowany kotlet cielęcy. Istotne, aby panierka nie przylegała do mięsa – musi lekko falować podczas smażenia w głębokim tłuszczu.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o