Włoska zupa z kurek i suszonych borowików

0
12
Włoska zupa z kurek i suszonych borowików
Włoska zupa z kurek i suszonych borowików. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

500 g kurek
kilka suszonych borowików
2 marchewki
2 pietruszki
cebula
2 ząbki czosnku
seler
kilka suszonych pomidorów
1 l bulionu warzywnego
150 ml śmietanki do zup
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
świeża kolendra

REKLAMA

Suszone borowiki myjemy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2 godziny. Marchewki, pietruszki i seler obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w mniejsze kawałki kurki, a następnie pokrojone namoczone borowiki i pokrojone w paski suszone pomidory. Dusimy około 5 minut. Wlewamy wodę, w której moczyły się borowiki oraz bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 40 minut. Dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze około 3-5 minut. Zupę podajemy udekorowaną świeżymi listkami kolendry.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o