Wołowina z krewetkami i tajską fasolą

Wołowina z krewetkami - propozycja podania | fot. Anna Zych Zagata

Kuchnia tajska to odkrywanie nowych smaków i aromatów…. Pikantne pasty, mieszanki przypraw, mleczko kokosowe, kolendra i chilli.

Wołowina z krewetkami i tajską fasolą (Moo Lae Gong Pad Tao)

30 dkg dobrej wołowiny
8 krewetek
30 g tajskiej fasoli (lub fasolki szparagowej)
2 lub 3 łyżki czerwonej pasty curry
4 łyżki gorącej wody
4 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka brązowego cukru
olej słonecznikowy
pieprz do smaku

Fasolkę moczymy ok 3 minuty w gorącej wodzie, następnie przelewamy zimną wodą i odsączamy. Do woka wlewamy olej, rozgrzewamy, następnie podsmażamy pastę curry, dodajemy wołowinę pokrojoną w cienkie plasterki smażymy ok 5 minut. Wlewamy gorącą wodę, sos rybny, następnie dodajemy fasolkę i krewetki. Smażymy ok 3 minuty, dodajemy pieprze i gotowe.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o