Zapiekanka z wędzonym łososiem i warzywami

0
164
Zapiekanka z łososiem
Zapiekanka z wędzonym łososiem i warzywami. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

6 ugotowanych ziemniaków,
ćwiartka kalafiora,
łosoś wędzony,
½ szklanki śmietanki do sosów,
2 jajka,
sól,
pieprz,
½ łyżeczki papryki wędzonej,
1 łyżeczka przyprawy curry,
2 łyżki startego parmezanu lub sera żółtego,
pęczek koperku

REKLAMA

Ugotowane ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Solimy do smaku, możemy dodać ulubione zioła. Kalafiora myjemy, kroimy w różyczki i gotujemy ok. 5 minut w osolonym wrzątku, do którego wcześniej dodaliśmy curry. Kalafior ugotowany w tej przyprawie nabiera bardzo ciekawego smaku. Ugotowane kawałki kalafiora układamy na ziemniakach. Następnie łososia kroimy w plastry i układamy na ziemniakach i kalafiorze. Posypujemy całość papryką wędzoną. Jeśli ktoś lubi, można dodać odrobinę papryki ostrej. Koperek myjemy, kroimy i dodajemy do śmietanki wraz z jajkami. Dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy składniki w naczyniu. Wstawiamy na ok. pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 C. Następnie posypujemy serem i pieczemy jeszcze ok. 5 minut.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o