Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata

ok. 1 kg ziemniaków
1 jajko
8 cienkich białych kiełbasek (surowych)
½ łyżeczki kurkumy
2 łyżki startego parmezanu lub sera żółtego
pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki
sól i pieprz

Kiełbaski gotujemy ok. 10 minut we wrzątku z dodatkiem ulubionych ziół. Można dodać do gotowania również liście laurowe i ziele angielskie. Po ugotowaniu wyjmujemy z wody i odkładamy. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Następnie dodajemy jajko, posiekaną kolendrę lub natkę oraz kurkumę, sól, pieprz i parmezan. Dokładnie tłuczemy i mieszamy. Formę do tarty smarujemy cienko masłem, następnie układamy warstwę masy ziemniaczanej, na niej 4 kiełbaski, kolejną warstwę masy i znowu kiełbaski. Kiełbasy lekko wciskamy w masę. Całość pieczemy w temperaturze 190 st. C przez około 15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia do 5 minut. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o