Nic tak nie rozgrzeje w chłodny dzień, jak talerz aromatycznej zupy. Idealnym pomysłem na jesień czy zimę jest francuska zupa cebulowa., której sekretem jest karmelizowana cebula. Zupę można podać z grzankami posypując startym żółtym serem
1 kg cebuli
150 ml białego wina
600 ml bulionu wołowego
1 czerstwa bagietka
do posypania ser comte lub gruyère
3 łyżki masła
świeży tymianek
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Nastepnie w dużym rondlu rozpuszczamy połowę masła, wrzucamy cebulę i mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy świeży posiekany tymianek, smażymy dalej aż cebula się skarmelizuje. Następnie wlewamy wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż całe odparuje. Uważajmy aby nie przypalić cebuli. Do cebuli dolewamy bulion, sól oraz pieprz, i gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny. Bagietkę kroimy na małe i cienkie kromki, podpiekamy je 10 minut w piekarniku w 180°C.
Przelewamy zupę do talerzy bądź kokilki, na wierzchu kładziemy podpieczone kromki bagietki, posypujemy startym serem. Całość możemy zapiec chwile w piekarniku.
Dodaj komentarz