Zupa cebulowa

0
337
Zupa cebulowa, propozycja podania. fot. Anna Zych-Zagata.
REKLAMA

Nic tak nie rozgrzeje w chłodny dzień, jak talerz aromatycznej zupy. Idealnym pomysłem na jesień czy zimę jest francuska zupa cebulowa., której sekretem jest karmelizowana cebula. Zupę można podać z grzankami posypując startym żółtym serem

REKLAMA

1 kg  cebuli
150 ml  białego wina
600 ml  bulionu wołowego
1 czerstwa bagietka
do posypania ser comte lub gruyère
3 łyżki  masła
świeży tymianek

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Nastepnie w dużym rondlu rozpuszczamy połowę masła, wrzucamy cebulę i mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy świeży posiekany tymianek, smażymy dalej aż cebula się skarmelizuje. Następnie wlewamy wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż całe odparuje. Uważajmy aby nie przypalić cebuli. Do cebuli dolewamy bulion, sól oraz pieprz, i gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny. Bagietkę kroimy na małe i cienkie kromki, podpiekamy je 10 minut w piekarniku w 180°C.

Przelewamy zupę do talerzy bądź kokilki, na wierzchu kładziemy podpieczone kromki bagietki, posypujemy startym serem. Całość możemy zapiec chwile w piekarniku.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o