Zupa kreolska

0
26
Zupa kreolska
Zupa kreolska. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

250 g mięsa wołowego
cebula
2 pomidory
40 g cienkiego makaronu,
1 litr bulionu wołowego lub warzywnego
papryczka chilli
2 jajka
sól i pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu
śmietanka do zup

REKLAMA

Mięso mielimy, a następnie przyprawiamy solą oraz pieprzem. Nastepnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię i podsmażamy przez ok. 3 minuty. Dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę, pokrojony w cienkie plasterki czosnek i smażymy ok. 2 minuty. Dodajemy obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy i papryczkę chilli. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy ocet i gotujemy około 15 minut. Do gotującej się zupy wrzucamy makaron, a gdy już się ugotuje, dolewamy śmietankę. Zupę podajemy z jajkiem sadzonym. Możemy ją przybrać papryczkami chilli pokrojonymi w plasterki.

REKLAMA