Zupa tajska

Zupa tajska - propozycja podania | fot. Anna Zych Zagata

Tom Yum Pak czyli ostro-kwaśna zupa tajska z warzywami.

1 l bulionu warzywnego
1 szklanka wody
sok z 1 limonki
2 łyżki sosu rybnego
2 łodygi trawy cytrynowej
2 papryczki chili
świeża kolendra
2 listki limy
1 łyżeczka cukru
kilka strączków fasoli tajskiej
4 szt mini kukurydzy
6 pieczarek pokrojonych w plasterki
1 marchewka

Bulion i wodę wlewamy do garczka, dodajemy trawę cytrynową, papryczkę chili, kilka listków kolendry i listki limy. Doprowadzamy wszystko do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy sos rybny, sok z limonki oraz cukier. Dodajemy pokrojone warzywa oraz fasolkę. Gotujemy ok 15 minut. Zupę możemy udekorować kolendrą.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o