Zupa warzywna indonezyjska

Zupa warzywna indonezyjska
Zupa warzywna indonezyjska. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata

250 g kapusty pak choy lub pekińkiej (ja użyłam pekińskiej)
kilka różyczek kalafiora
garść zielonej lub żółtej fasolki
2 ziemniaki
sok z limonki
szklanka mleka kokosowego
cebula
3 ząbki czosnku
imbir
3 łyżki sosu rybnego
świeża kolendra
łyżeczka kminu rzymskiego
1 l wywaru drobiowego lub warzywnego

W garnku na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrany i pokrojony w plasterki imbir. Całość zalewamy wywarem. Dodajemy poszatkowaną kapustę, różyczki kalafiora, obrane i umyte oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki, umytą fasolkę, sos rybny oraz kmin rzymski. Solimy do smaku. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Zupę wlewamy do miseczek i dekorujemy świeżą kolendrą.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o