Zupa warzywna z zielonym pesto oraz serem pleśniowym

Zupa warzywna z pesto. Propozycja podania - fot. Anna Zych-Zagata

½ opakowania mrożonego groszku
1 cukinia
2 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka,
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki zielonego pesto
niebieski ser pleśniowy
świeża bazylia do przybrania
sól i pieprz
1 l bulionu warzywnego

Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do bulionu i stawiamy w garnku na niewielkim ogniu. Dodajemy mrożony groszek. Cebulę i czosnek kroimy, podsmażamy na patelni, dodajemy do gotującej się zupy. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około 45 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy pesto
i gotujemy jeszcze około 5 minut. Zupę wlewamy na talerze, dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Przybieramy listkami świeżej bazylii.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o