Zupa z pieczonych pomidorów

0
209
Zupa z pieczonych pomidorów, propozycja podania. fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

Zupa z pieczonych pomidorów sprawdzi się przy każdej okazji. Świetnie smakuje, gdy użyjemy produktów ekologicznych, najlepiej z Twojego ogródka.

REKLAMA

1 i ½ mocno dojrzałych pomidorów
spora główka czosnku
6 łyżek oliwy
1-2 szklanki warzywnego bulionu (ostateczna ilość zależy od ilości soku w pomidorach)
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3 gałązki tymianku (można zastąpić sporą szczyptą suszonego)
kilka gałązek bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz
grzanki z dobrego chleba z oliwą
ser feta
listki bazylii

Pomidory obierz ze skóry, (jeśli chcesz zrobić to bardzo szybko i dokładnie, zrób na nich nacięcia na krzyż, zalej wrzątkiem na minutę, następnie ściągnij skórę). Pokrój na ćwiartki, usuń szypułki i twarde środki. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Na pomidorach rozrzuć ząbki czosnku w łupinach oraz gałązki tymianku i bazylii. Posól, polej resztą oliwy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i zapiekaj przez 20-25 minut, aż brzegi pomidorów zaczną się przypiekać. Wyjmij, odstaw na kilka chwil do przestudzenia. Usuń gałązki. Wyciśnij z ząbków upieczoną zawartość. Przełóż do garnka. Dodaj wyciśnięty z łupin upieczony czosnek. Wlej szklankę bulionu i śmietankę. Dopraw pieprzem. Zmiksuj na gładką masę – jeśli zupa z pomidorów będzie za gęsta, dodaj jeszcze bulionu. Dodaj do zupy listki bazylii, wymieszaj. Podawaj z kawałeczkami fety i grzankami.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o