Eksperymenty z żurawiną w tle

zurawina
REKLAMA

Jest to zjawisko ze wszech miar pozytywne, nie tylko ze względu na niezwykłe cechy żurawiny w zakresie wydobywania z potraw głębi smaku, ale również z powodu naturalnych właściwości prozdrowotnych, które roślina ta posiada. Przez wieki stosowano żurawinę w przypadkach przeziębień, anginy, schorzeń reumatycznych, zakażeń dróg moczowych, przy problemach z żołądkiem, jelitami i trzustką. Warto wiedzieć, że te niepozorne owoce zawierają w sobie całkiem sporo witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2) oraz minerałów – wapnia, sodu, magnezu czy potasu.
Naukowo potwierdzone także zostało, że są one jednym z najobfitszych źródeł polifenoli (przeciwutleniaczy). Wszystko to sprawia, że żurawina powinna znajdować się w centrum zainteresowania polskiej kuchni.
Żurawina sprawdza się nie tylko jako dodatek do dań słodkich, deserów czy ciast, ale coraz częściej wzbogaca również smak wszelkiego rodzaju mięs, a także serów i pasztetów, czyniąc z nich wyszukaną potrawę czy przekąskę na każdą okazję. Żurawina doskonale komponuje się z ciemnym mięsem, zwłaszcza z dziczyzną, towarzystwo żurawiny ceni sobie także kaczka jako równowagę dla słodkiego smaku jabłek.
Żurawina jest bardzo wszechstronnym owocem, a jedynym ograniczeniem przy jej wykorzystaniu w kuchni jest wyobraźnia gotującego.

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o