Kawa na zdrowie?

0
108
kawa2
REKLAMA

Nie tylko pamięć?
Pobudzające działanie kawy jest powszechnie znane. Dzięki blokowaniu przez kofeinę receptorów adenozyny, odpowiedzialnych za uczucie zmęczenia, wzrasta poziom naszej koncentracji i skupienia. W podobny sposób, co na sprawność umysłową, wpływa ona na zdolność zapamiętywania. Przeprowadzone przez francuski Narodowy Instytut Zdrowia i Badań Medycznych testy pamięci wykazały, że uczestniczącym w nich paniom powyżej 65 roku, które przyjęły większą niż zwykle dawkę kofeiny, znacznie łatwiej przychodziło przyswajanie materiału. Do podobnych wniosków doszli specjaliści z Johns Hopkins University w Baltimore, szacując, że poprawę można zauważyć po wprowadzeniu do diety około 200 mg kofeiny. Co jednak istotne, zbawienny wpływ małej czarnej na pamięć dostrzegalny jest tylko w przypadku kobiet. Optymalna dawka przyczyniła się również do przyspieszenia i usprawnienia reakcji na bodźce. U mężczyzn natomiast nie zauważono znaczących zmian.

REKLAMA

Lepsze oddychanie
Dzięki rozkurczowym właściwościom kofeiny kawa zyskała duże znaczenie dla osób borykających się z chorobami układu oddechowego, w tym z astmą. Charakteryzując się podobnym działaniem, co teofilina, przyczynia się do rozszerzania oskrzeli i naczyń krwionośnych. Z powodzeniem może być więc spożywana w celu zmniejszenia napadów duszności, jak i profilaktycznie.
– Maksymalne stężenie kofeiny we krwi utrzymuje się godzinę od momentu spożycia – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – W przypadku osób z problemami układu oddechowego, jej pełne działanie wyczuwalne jest po upływie około półtorej godziny od przyjęcia dawki, utrzymuje się natomiast kolejne dwie. – Należy jednak pamiętać, że oprócz filiżanki espresso, która zawiera 90mg kofeiny, można ją znaleźć również w herbacie czy napojach energetyzujących. Osoby z problemami zdrowotnymi powinny więc zwracać jeszcze większą uwagę na ogólną dawkę, jaką przyjmują. Przy spożyciu 1000 mg kofeiny organizm traktuje ją bowiem jako truciznę.
Kawa przed plażą?
Zaskakujące właściwości kawy w profilaktyce raka podstawnokomórkowego odkryli badacze z Harvard Medical School. Analizując odmianę stanowiącą 80% wszystkich przypadków nowotworów skóry, zauważyli, że w przypadku kobiet spożywających regularnie trzy filiżanki małej czarnej dziennie zachorowalność była o ponad 20% niższa. U mężczyzn utrzymywała się ona natomiast na poziomie 10%. Dobroczynne działanie przypisywane jest zawartej w kawie kofeinie, co potwierdzają wyniki badań przeprowadzonych w New Jersey. Rezultaty tych testów wykazały, że aplikacja związku, jako składnika olejku do opalania lub peelingu bezpośrednio na skórę, blokuje proces niszczenia komórek, w wyniku którego stają się one kancerogenne.


Przeciwutleniacze zapobiegną
O dobroczynnych właściwościach przeciwutleniaczy zawartych w kawie często mówi się w kontekście zapobiegania chorobom serca lub stanom zapalnym. Antyoksydanty są również pomocne przy usuwaniu toksyn z organizmu. Szacuje się, że rocznie gromadzimy ich aż 8 kilogramów. Aby działanie oczyszczające małej czarnej było skuteczne, warto regularnie spożywać ją w umiarkowanych ilościach – ok. trzech filiżanek dziennie. Istotne również, aby zrezygnować z dodatków takich jak mleko czy cukier, które mogą zaburzyć przebieg procesu usuwania toksyn.
– O ilości przeciwutleniaczy zawartych w kawie w dużej mierze decyduje sam proces jej palenia – tłumaczy Joanna Sobyra. – Najbogatsze w antyoksydanty są mieszanki mocno palone, charakteryzujące się intensywnym aromatem. Dla porównania, popularna w Polsce czarna herbata zawiera ich prawie cztery razy mniej niż filiżanka kawy.

„Nie” dla cukrzycy
W dobie rozwoju jednej z najczęstszych chorób cywilizacyjnych szukanie skutecznego antidotum jest kwestią priorytetową. Badacze z Instytutu ISIC podjęli się sprawdzenia działania kawy w tym zakresie. Jak wynika z opublikowanego przez nich raportu, regularne spożycie czterech filiżanek napoju dziennie obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 25%.
Co równie ważne, dotyczą one także kawy bezkofeinowej, polecanej osobom z problemami ciśnieniowymi. Dobroczynne działanie przypisuje się bowiem właściwościom stymulującym przemianę materii oraz równoważącym poziom glukozy w organizmie. Warto jednak pamiętać, że w przypadku cukrzycy ważne jest ograniczanie ilości dodawanego mleka i słodkich dodatków, takich jak bita śmietana czy syropy smakowe.

Na odchudzanie?
Jedną z podstawowych kwestii przy planowaniu odchudzania jest włączenie do diety produktów, które pobudzają proces termogenezy. Opiera się on na wytwarzaniu ciepła w celu utrzymania stałej temperatury, co z kolei wpływa na zwiększenie liczby spalanych kalorii. Eliminowanie tkanki tłuszczowej w wyniku termogenezy poposiłkowej, czyli związanej bezpośrednio ze spożytym pokarmem, możliwe jest dzięki zwiększeniu wydatków energetycznych organizmu. Właściwości te przypisuje się kofeinie przyjmowanej regularnie w dawce 300 mg na dobę. Teraz już wiadomo, dlaczego Włosi piją espresso po posiłku – nie tylko ułatwia to proces trawienny, ale również wpływa na zachowanie szczupłej sylwetki. Co równie istotne, ma ona pozytywny wpływ na wydolność treningową osób uprawiających sport. Odczuwalne efekty osiągniemy, przyjmując kawowy zastrzyk energii na 20 minut przez rozpoczęciem aktywności.

REKLAMA

Ustaw powiadomienia
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments