Aloes – wzmacniająca nalewka

0
112
Aloes
fot. Kamila Bachula
REKLAMA

W moim domu jest kilka leczniczych roślin, które oprócz filtrowania powietrza w mieszkaniu, mają też zastosowanie lecznicze, zarówno zewnętrzne, jak i wewnętrzne. Aloes to jedna z tych funkcjonalnych roślin. Kiedy mój aloes skończył 3 lata, a jest to minimalny wiek rośliny, aby móc skorzystać z jej liści do przygotowania nalewki, rozpoczęłam poszukiwania ciekawego przepisu na ich zastosowanie.

REKLAMA

Aloes to roślina magiczna

Miąższ liści ma działanie silnie regenerujące, a dodatkowo odkażające. Możemy skorzystać z tego działania wyciskając sok z liścia bezpośrednio na ranę. Wszelkie oparzenia, które sama sobie czasem funduję podczas gotowania w pośpiechu, bardzo szybko się goją, kiedy smaruję je aloesem. Świeżym żelem z liścia wyleczyłam też twarz, gdy wyszedł na niej silny trądzik różowaty po leczeniu sterydowym, które było akurat koniecznie. W zasadzie taki żel wyciskany bezpośrednio z liścia możemy używać na wszelkie rany.

Kuracja oczyszczająca

Miąższ z aloesu możemy także spożywać. Jego działanie wewnętrzne będzie podobne do tego zewnętrznego, czyli będzie goił śluzówkę naszego układu trawiennego. Możemy przeprowadzić kurację oczyszczającą, pijąc codziennie wodę z żelem aloesowym. Łyżkę miąższu zalewamy wodą, dodajemy miód i cytrynę. Taki napój będzie mieć działanie lekko przeczyszczające. Kurację stosujemy przynajmniej dwa tygodnie do miesiąca. Po odstawieniu aloesowej wody koniecznie zadbajmy o odpowiednią ilość błonnika w naszej diecie, aby utrzymać regularne wypróżnienia. Podczas kuracji nasze jelita są pobudzane do oczyszczania, co pozwala na detoks całego organizmu. Jeżeli efekt przeczyszczający będzie zbyt intensywny, zamiast łyżki miąższu aloesu zastosujmy małą łyżeczkę. Ilość aloesu zwiększamy stopniowo.

Najprostsza i chyba najbardziej znana nalewka z aloesu to ta z wykorzystaniem wódki. Alkohol w nalewce dodatkowo potęguje działanie antybakteryjne i ściągające, ale ja szukałam przepisu na ciekawszą nalewkę, bardziej z przeznaczeniem do picia na wzmocnienie całego organizmu. Gdzieś na forach u dra Różańskiego znalazłam rosyjski przepis na nalewkę na czerwonym wytrawnym winie gronowym. Postanowiłam z niego skorzystać.

Jak przygotować liście do nalewki?

Aby aloes nabrał jeszcze więcej właściwości zdrowotnych, musimy go specjalnie przygotować, zanim połączymy z winem. Należy pamiętać, by używać liści tylko z minimum 3-letniej rośliny. Przed zbiorem liści należy roślinę przesuszyć przez około dwa tygodnie. Jest też zalecenie, aby liście zerwać bez dostępu światła dziennego. Następnie liście chowamy do papierowej torby, dokładnie owijamy i chowamy na sam dół lodówki na kilka dni, by je zahartować. To jeszcze bardziej podnosi wartości prozdrowotne rośliny, ponieważ w takich warunkach zmusza się ją do przetrwania. W znalezionym przepisie nie było podanych ilości składników. Jedyna wskazówka była taka, żeby użyć takiej samej ilości miodu, co aloesu.

Przepis na nalewkę aloesową

Składniki:
– 1 litr czerwonego wytrawnego wina gronowego z ekologicznej uprawy winorośli
– liście aloesu przygotowane w odpowiedni sposób (instrukcja powyżej)
– miód

Przygotowanie:
Liście aloesu, które wcześniej przygotowaliśmy w sposób opisany powyżej, albo drobno kroimy, albo trzemy na tarce, albo blendujemy w melakserze. Papkę z liści łączymy z taką samą ilością miodu. Ja przeliczyłam to na łyżki. Wyszło mi 10 łyżek papki aloesowej, zatem dodałam 10 płaskich łyżek miodu.
Mieszaninę aloesu z miodem zalewamy winem. Według przepisu nalewka powinna leżakować w ciemnej butelce. Jeśli nie mamy takiej, zawsze możemy owinąć butelkę z białego szkła ściereczką. Nalewkę trzymamy w lodówce na dole. Po dwóch tygodniach jest gotowa do użycia.
Aby przeprowadzić kurację wzmacniającą cały organizm, pijemy nalewkę 3 x dziennie po 1 łyżce. Nalewkę możemy też stosować doraźnie przy problemach trawiennych, wówczas stosujemy 1 łyżkę przed jedzeniem.

Prosty przepis na nalewkę aloesową na wódce:

Na 0,5 litra wódki potrzebujemy 50 dag liści aloesu, najlepiej przygotowanych w ten sam sposób, jak w opisie przy nalewce na winie. Papkę z liści aloesu łączymy z alkoholem i odstawiamy w temperaturze pokojowej na dwa tygodnie.
Pamiętajmy, aby w tym czasie potrząsać butelką od czasu do czasu.
Po upływie dwóch tygodni nalewkę zlewamy przez gazę, dokładnie wyciskając każdą kropelkę. Taką nalewkę możemy przechowywać w temperaturze pokojowej nawet rok czasu. Nalewka jest świetna do stosowania na skórę przy problemach łuszczycowych i trądzikowych, bądź do przemywania ran.

Zapraszam Cię do zapoznania się z moim blogiem Zdrowa Brzózka, gdzie znajdziesz jeszcze więcej informacji na temat świadomego podejścia do zdrowia.
https://www.zdrowabrzozka.pl/

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o