Nastoletni mistrz carvingu [WIDEO]

0
108
REKLAMA

18-letni Dawid Lisak z Tarnowa finalistą konkursu kulinarnego WorldSkills 2020Dawid Lisak, uczeń Zespołu Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie jako jedyny reprezentował Małopolskę w finale odbywającego się w Poznaniu konkursu WorldSkills 2020. Młody tarnowianin wziął udział w konkurencji związanej z carvingiem, czyli sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach.

Młody mistrz carvingu z Tarnowa już od najmłodszych lat marzył o pracy w gastronomii. Miłością do kuchni zarazili go jego wujkowie, którzy są kucharzami. – Podglądałem ich pracę, kiedy miałem 8‒9 lat. Fascynowało mnie, jak szybko potrafili kroić nożem owoce i warzywa na drobne elementy. Chciałem podążyć ich śladem. W wieku 11 lat po raz pierwszy samodzielnie przyrządziłem potrawę. Dziś jestem w stanie przygotować każde danie, jednak to w carvingu udaje mi się osiągać największe sukcesy – mówi Dawid.
Sztuka carvingu wywodzi się z Tajlandii, gdzie tworzenie form z owoców i warzyw za pomocą noża tajskiego uczyniono narodowym dziedzictwem, a dziś kultywuje się ją w sposób masowy. Carving w krajach azjatyckich znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Dziś jest dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy, a najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, rzodkiew, buraki, selery czy marchewki.

REKLAMA

18-latek zainteresował się tworzeniem form z owoców i warzyw podczas dni otwartych Zespołu Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie. – Jedno ze stanowisk, które zaprezentowała szkoła, dotyczyło właśnie carvingu. Usiadłem za stolikiem i zacząłem rzeźbić w owocach. Spodobało mi się na tyle, że pożyczyłem ze szkoły specjalne noże i wycinałem wzory w domowym zaciszu. Pierwsze próby nie były najlepsze, więc dużo owoców i warzyw nadawało się jedynie do zjedzenia, albo do wyrzucenia. Z czasem jednak było coraz lepiej. Nauczyciele zabierali mnie na pikniki i targi, gdzie prezentowałem swoje dzieła. Jestem samoukiem. Nie uczęszczałem na żadne specjalistyczne warsztaty. Przede wszystkim podpatrywałem prace światowych carverów na YouTube – tłumaczy Dawid i dodaje, że nie jest to łatwa pasja. – Trzeba zainwestować trochę pieniędzy. Profesjonalne noże do carvingu mogą kosztować nawet 1500 zł. Mam dwa zestawy noży tajskich oraz typowy carvingowy sprzęt do wycinania. Jest to hobby dla ludzi opanowanych i dokładnych. Wycinanie w małych owocach i warzywach zajmuje około 7‒10 minut, ale już np. w arbuzach może potrwać nawet 1,5 godziny. Trzeba pamiętać, że taką pracę bardzo łatwo zepsuć, dlatego trzeba być ostrożnym. Liczy się siła nacisku ostrza, czy głębokość cięcia.
Tarnowianin jako jedyny reprezentował Małopolskę w finale odbywającego się w Poznaniu konkursu WorldSkills 2020. Młodzież walczyła o bilet do Szanghaju w czterech konkurencjach związanych z gastronomią: gotowaniem, cukiernictwem, serwisem i carvingiem. W konkurencji dotyczącej carvingu, oprócz Dawida rywalizowało jeszcze 8 zawodników, m.in. z Łodzi, Opola i Malborka.

– Wysłałem zdjęcie jednej ze swoich prac. Spodobało się na tyle, że zaproszono mnie do wąskiego finału, który odbywał się w Poznaniu. W pierwszym etapie wykonałem rzeźbę Pałacu Sanguszków z buraków i kalarepy z elementami kwiatowymi, czym nawiązałem do historii tarnowskiego „Ogrodnika”. Podczas drugiego etapu w ciągu 1,5 godziny wykonywałem dwa kwiaty na jednym arbuzie. Prace oceniali specjalizujący się w carvingu sędziowie. Zwracali uwagę, czy cięcia wykonane zostały jednym pociągnięciem, czy rzeźby robią tzw. „efekt wow”, a także, czy odpowiednio dobraliśmy kolorystykę. Nie udało mi się zwyciężyć, chociaż moje prace zostały docenione i w nagrodę otrzymałem voucher na warsztaty carvingu oraz dwa zestawy profesjonalnych noży do rzeźbienia – opowiada uczeń ZSEO.
Jednym z największych marzeń Dawida jest otwarcie w przyszłości własnej restauracji, ma też kilka planów związanych z carvingiem. – Będę próbował wystartować w kolejnym WorldSkills w przyszłym roku. Być może uda mi się również wyjechać w przyszłości do Tajlandii, aby z bliska przyjrzeć się mistrzom carvingu i poznać kulturę, z której wywodzi się ta technika – kończy Dawid.

Dawid Lisak podzielił się z nami bardzo interesującą, a zarazem mało popularną pasją, jaką jest sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach. 🍉 Jak to wygląda, na czym polega i co jest w tym najważniejsze? 🤔 Tego dowiecie się w naszym wywiadzie! 😁

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o