Delikatne, kruche i wszechstronne — ciasto francuskie to uniwersalny składnik kulinarny, który doskonale sprawdza się do przygotowania pysznych słodkości. Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na szybkie desery na jego bazie, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom maślanych słodyczy.
Ciasto francuskie z jabłkiem i twarożkiem
Na początek klasyk, czyli ciasto francuskie z jabłkiem i twarożkiem. To szybki deser, którego przygotowanie zajmie nam mniej niż 30 minut. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty, a także poczęstunek na specjalne okazje.
Wystarczy rozwinąć ciasto francuskie, a następnie pokroić je na kwadraty. Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę, a chudy twaróg mieszamy z cukrem. Na środek ciasta wykładamy po łyżce twarogu i pokrojonego jabłka, a następnie zlepiamy ze sobą cztery końce. Jeśli chcemy, możemy wykorzystać również inne świeże owoce, w zależności od preferencji i sezonu. Całość pieczemy przez około 20 minut w 200°C. Po tym czasie możemy udekorować deser cukrem pudrem lub cynamonem. Smacznego!
Kremówka z ciastem francuskim i gruszkami
Kolejnym pomysłem na wykorzystanie ciasta francuskiego jest wyjątkowo smaczna kremówka z budyniowym nadzieniem i gruszkami. Gotowy deser nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. Delikatne ciasto w połączeniu z aksamitnym kremem i gruszkami w karmelu to idealny wybór dla wszystkich fanów słodkości.
Do przygotowania potrzebujemy 3 opakowania ciasta francuskiego, które następnie rozwijamy i pieczemy kolejno przez około 15 minut w 200°C. W międzyczasie obieramy gruszki i kroimy je w kostkę. W garnku robimy karmel, dodając do niego sok z cytryny i pokrojone wcześniej owoce. Chwilę podduszamy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną z odrobiną wody. Na gotowy płat ciasta francuskiego wykładamy owocowe nadzienie, przykrywamy drugą warstwą ciasta i ostawiamy do wystudzenia. W tym czasie miksujemy miękkie masło wraz z cukrem pudrem na puch i dodajemy ugotowany wcześniej i ostudzony budyń śmietankowy. Gotową masę wykładamy na wierzch ciasta i przykrywamy ostatnim płatem. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Brzmi smacznie? Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-francuskie-z-masa-i-gruszkami.
Pieczone cronuty z ciasta francuskiego z polewą
Kolejny deser na bazie ciasta francuskiego to cronuty, czyli połączenie croissanta z donutem. Tradycyjnie są one smażone na głębokim tłuszczu, jednak my proponujemy zdrowszą i szybszą wersję z wykorzystaniem piekarnika. To również świetna alternatywa dla klasycznych pączków, szczególnie kiedy zależy nam na trzymaniu diety.
Z ciasta francuskiego wykrawamy okręgi za pomocą szklanki, a następnie wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180°C przez 10 minut. Gotowe ciastka studzimy, a w międzyczasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę ze śmietanką. Polewę dzielimy na trzy części i do każdej dodajemy wybrany barwnik spożywczy. Na koniec oblewamy ciasteczka przygotowaną czekoladą i posypujemy pokruszonymi płatkami lub kolorową posypką. Smacznego!
Ciasto francuskie z orzechową glazurą
Na koniec proponujemy ciasto francuskie z orzechową glazurą, czyli tartę z masą kajmakową, miodem, orzechami włoskimi i płatkami migdałów. To ekspresowy deser, który idealnie sprawdzi się, gdy mamy ochotę na coś na słodko.
Na początek rozgrzewamy piekarnik do 200℃. W międzyczasie dokładnie wykładamy formę tarty ciastem francuskim. W misce łączymy masę kajmakową z miodem, a następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie i migdały. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na przygotowaną blachę. Wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie złocisto-brązowe. Po upieczeniu zostawiamy tartę do ostygnięcia.
Więcej szczegółów dotyczących przepisu znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-francuskie-z-orzechowa-glazura.