Zupa krem ze świeżych ogórków

0
Zupa krem ze świeżych ogórków
fot. Joanna Góral
REKLAMA

Składniki:

• 7 ogórków gruntowych
• duża cebula
• 2 łyżki masła
• kilka listków szpinaku (opcjonalnie)
• 3 lub 4 l bulionu drobiowego
• 5 ziemniaków
• pęczek koperku
• 1/2 pęczka pietruszki
• szczypiorek
• sól, pieprz
• śmietana lub jogurt naturalny do dekoracji (opcjonalnie)
• tosty lub grzanki tostowe

Ziemniaki ugotować w bulionie. Ogórki pokroić w dość drobną kostkę (ja odkroiłam tylko końcówki. Pozostałą część nie odkrawałam, bo w zupce dzięki temu uzyskałam soczystą zieleń, ale można tak zrobić tylko wtedy, gdy ogórki są świeże a skórka nie bardzo gruba), cebulę posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać ogórki, smażyć około 5 minut cały czas mieszając, można w tym czasie dorzucić kilka listków szpinaku i poddusić jeszcze chwilkę. Zalać szklanką bulionu, przykryć i gotować na wolnym ogniu kilkanaście minut. Podduszone ogórki z cebulą i szpinakiem dodać do bulionu z ugotowanymi ziemniakami, dorzucić pół pęczka pietruszki, podgotować jeszcze chwilkę i zblendować. Doprawić do smaku według uznania zieleniną, śmietaną (opcjonalnie i niekoniecznie…), przyprawami i posypać grzankami.

Obserwuj nas na Google NewsBądź zawsze na bieżąco - wejdź na Google Wiadomości i zacznij obserwować nasze newsy.


REKLAMA
Ustaw powiadomienia
Powiadom o
0 komentarzy
Opinie w treści
Zobacz wszystkie komentarze