REKLAMA
1 por
1 marchewka
1 pietruszka
1 seler
2-3 ziemniaki
2 garście suszonych grzybów leśnych
2 łyżki oliwy (lub oleju z ryżu, winogron)
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, ziele angielskie i liść laurowy
2 litry bulionu (lub wody)
pęczek zieleniny (np. koperek lub pietruszka)
Suszone grzyby najlepiej zalać małą ilością wody i odłożyć. Pora myjemy i kroimy w paseczki. Wrzucamy do garnka i podsmażamy na oliwie przez kilka minut. Warzywa korzeniowe obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka i chwilę podsmażamy. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i grzyby wraz z wodą, wlewamy bulion (lub wodę). Całość gotujemy ok. 25 minut. Gotową zupę posypujemy świeżą zieleniną.
# TEMI, Kuchnia, Zupa minestrone z grzybami Kamila Neminarz
Bądź zawsze na bieżąco - wejdź na Google Wiadomości i zacznij obserwować nasze newsy.
REKLAMA