Rogaliki cappuccino

Rogaliki cappuccino

0
50 g cappuccino w proszku 50 ml gorącej wody 350 g mąki szczypta soli 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g cukru pudru 200 g masła (lub margaryny) polewa czekoladowa małe foremki w kształcie rogalików Cappuccino zalać gorącą wodą i pozostawić do ostygnięcia....
Zboczone śliwki

Zboczone śliwki

0
Składniki: Na śliwki: śliwki wędzone lub suszone suszony tymianek lub zioła prowansalskie cienkie plastry wędzonego boczku opcjonalnie: sos musztardowo-miodowy wykałaczkiSos musztardowo- miodowy: 200 ml jogurtu naturalnego 2,5 łyżeczki musztardy miodowej 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki miodu prawdziwego pieprz, sólPlastry boczku owinąć wokół dwóch...
Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

0
Ciasto: 1 szklanka lekko ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży lub 30 g świeżych 1 jajko ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki pszennej (u mnie 525 g) 3 łyżki cukru szczypta soli 225 g miękkiego masła (z tego 2 łyżki...
Zupa cebulowa na winie z grzankami serowymi

Zupa cebulowa na winie z grzankami serowymi

0
1,3 kg cebuli 50 g masła 50 g oliwy z oliwek 150 ml białego wytrawnego wina 1,5 l wywaru wołowego lub drobiowego 2 łyżki świeżego tymianku sól, pieprz, cukier Grzanki: 1 bagietka 200 g żółtego sera, np. goudy ew. świeży tymianek Cebulę pokroić w piórka....
Gulasz z dyni na mleku kokosowym

Gulasz z dyni na mleku kokosowym

0
1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni 400 g batatów 500 g marchewki 4 cebule po łyżce wędzonej, słodkiej i pikantnej papryki 1 łyżka miodu 1 szklanka passaty kilka łyżek oleju sól i czarny pieprz do smaku 200 ml mleka kokosowego Dynie, bataty...
zla dieta

Trucizna nasza codzienna – pszenica

0
Chleba naszego powszedniego… już nie ma, bo czasy, kiedy był pieczony na zakwasie, mące, wodzie i soli minęły. Obecnie rzadko spotkamy pieczywo bez dodatkowych substancji, wypełniaczy czy polepszaczy. Prócz podstawowych składników podczas wypieku pieczywa dodawane są: ekstrakt jęczmienny, karmel, mleko w proszku, kwas askorbinowy, kwas cytrynowy, syrop glukozowy. Czy nasz chleb potrzebuje aż tylu dodatków?
Za późno na tran

Za późno na tran?

0
Przez wiele lat panował mit, iż suplementację zdrowymi olejami w celu zwiększenia odporności powinno się zacząć już latem a skończyć przed zimą. Czy to właściwe podejście? Sprawdźmy! Olej z rekina A konkretnie z wątroby rekina, to...
Pizza

Łatwa i szybka pizza na cienkim cieście

0
Składniki:Ciasto: • 3 szklanki mąki • 1 szklanka ciepłej wody • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek • 1/3 kostki drożdży świeżych lub opakowanie drożdży suchychSos do posmarowania spodu pizzy: • 3...
Rozruch biegowy

Noworoczny rozruch biegowy

0
Nastał nowy rok, a wraz z nim wcielamy w życie zdrowe nawyki. Rozpoczynamy (na nowo) reżim żywieniowy, no i zwiększamy poziom aktywności. Jeśli lubisz biegać, ten tekst jest dla Ciebie! Go! Do startu Start! Nie jest...
Aktywny summertime sadness

Aktywny summertime sadness

1
To jeszcze wciąż czas, by spędzić aktywnie koniec sierpnia. Rolki, rower, kite surfing, spacer? Wybór należy do Ciebie. Oto kilka praktycznych wskazówek na koniec sierpnia! GO! Co lubisz robić… … w życiu najbardziej? Pomyśl, a potem...
A Karaś dalej płynie

A „Karaś” dalej płynie!

0
Z okazji niedawnych triathlonowych wydarzeń, w których występowali polscy reprezentanci, jak Robert Karaś czy Adrian Kostera, warto porozmawiać o motywacji poprawiania własnego zdrowia. POZA GRANICAMI Na początek... trzeba wyjaśnić jedno. Wyczyny na poziomie wyżej wymienionych sportowców...
Ciasteczka wielkanocne

Ciasteczka z lemon curd

0
Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 150 g masła zimnego 100 g cukru pudru 1 jajko (rozmiar M) zimne 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soliKrem lemon curd: 2 duże jajka 2 żółtka 160 g drobnego cukru do wypieków 80 g masła skórka otarta...
Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

0
1 kg boczniaków 1 mix włoszczyzny 1-2 cebule 3-4 ząbki czosnku kilka łyżek oliwy 5-6 liści laurowych i ziela angielskiego przyprawy: majeranek, papryka ostra, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, sól i pieprz pęczek natki pietruszki (posiekanej)Włoszczyznę myjemy i obieramy. Pora...
Zdrowa brzózka

Majowa trójca ziołowa – pędy sosny, liście brzozy, mniszek lekarski

0
Maj to miesiąc obfitujący w lekarstwa stworzone przez naturę. Wszystko budzi się. Każda roślina na nowo inicjuje życie, wydając na świat swoje bezcenne dary. Wystarczy zapoznać się z ich właściwościami, aby bezpiecznie i skutecznie...
Sernik pistacjowy z migdałami

Sernik pistacjowy z migdałami

0
1,2 dag sera trzykrotnie mielonego 5 dużych jajek z wolnego wybiegu 200 g cukru drobnego trzcinowego słoik pasty pistacjowej (ok 180 g) 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej kilka łyżek płatków migdałówDo oprószenia: garść płatków migdałowych płatki chabrów (można pominąć) ewentualnie kokos Ser włożyć...
Ruiny

Tajemnica „złotej klamki”, czyli co pozostało z zamku Tarnowskich

0
Z dawnej wielkiej warowni na Górze św. Marcina w Tarnowie pozostały nie tylko cenne ruiny. W różnych punktach miasta można odnaleźć liczne detale pochodzące z dawnego zamku Tarnowskich. Wokół różnych znalezisk powstały nawet legendy....
Chłopiec z lamą

W drodze do Colca

0
Wąwóz Colca wyrzeźbiła rzeka Majes i dokonała nie byle jakiego dzieła. Ten surrealistycznie malowniczy kanion - sławny lamami, kondorami, wulkanami, gorącymi źródłami i malowniczymi strojami mieszkających tu Indian - ma 100 km długości i...
Nuggetsy

Nuggetsy z ciecierzycy

0
2 puszki lub 1,5 słoika ciecierzycy z zalewą 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych 4 łyżki oleju 2 łyżki mieszanki przypraw płatki kukurydziane (lub inne ulubione) sól, pieprz Ciecierzycę wylewamy z puszki na sitko, zalewę odlewamy do miski, a samą cieciorkę...
Podpłomyk

Podpłomyk!

0
Można zjeść pizzę, co wcale nie oznacza, że jemy niezdrowo. Podobnie jest z tłustymi potrawami - czasem można je zjeść jeśli się wie, co się je. Dziś będzie mowa o podpłomyku, który Słowianie spożywali...
Całuski

Całuski

0
250 g twarogu mielonego 250 g mąki 200 g masła o temperaturze pokojowej 2 słodkie jabłka cukier puder do posypania ciastek opcjonalnie cynamon do posypania jabłekJabłka obrać ze skórki, pokroić na drobne ćwiartki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza....

0

TEMI w mediach społecznościowych

27,949FaniLubię
1,462ObserwującyObserwuj
381ObserwującyObserwuj
4,150SubskrybującySubskrybuj