Rogaliki cappuccino
50 g cappuccino w proszku
50 ml gorącej wody
350 g mąki
szczypta soli
100 g mielonych orzechów włoskich
100 g cukru pudru
200 g masła (lub margaryny)
polewa czekoladowa
małe foremki w kształcie rogalików
Cappuccino zalać gorącą wodą i pozostawić do ostygnięcia....
Zboczone śliwki
Składniki:
Na śliwki:
śliwki wędzone lub suszone
suszony tymianek lub zioła prowansalskie
cienkie plastry wędzonego boczku
opcjonalnie: sos musztardowo-miodowy
wykałaczkiSos musztardowo- miodowy:
200 ml jogurtu naturalnego
2,5 łyżeczki musztardy miodowej
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki miodu prawdziwego
pieprz, sólPlastry boczku owinąć wokół dwóch...
Rogale marcińskie
Ciasto:
1 szklanka lekko ciepłego mleka
1 łyżka suchych drożdży lub 30 g świeżych
1 jajko
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
3,5 szklanki mąki pszennej (u mnie 525 g)
3 łyżki cukru
szczypta soli
225 g miękkiego masła (z tego 2 łyżki...
Zupa cebulowa na winie z grzankami serowymi
1,3 kg cebuli
50 g masła
50 g oliwy z oliwek
150 ml białego wytrawnego wina
1,5 l wywaru wołowego lub drobiowego
2 łyżki świeżego tymianku
sól, pieprz, cukier
Grzanki:
1 bagietka
200 g żółtego sera, np. goudy
ew. świeży tymianek
Cebulę pokroić w piórka....
Gulasz z dyni na mleku kokosowym
1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
400 g batatów
500 g marchewki
4 cebule
po łyżce wędzonej, słodkiej i pikantnej papryki
1 łyżka miodu
1 szklanka passaty
kilka łyżek oleju
sól i czarny pieprz do smaku
200 ml mleka kokosowego
Dynie, bataty...
Trucizna nasza codzienna – pszenica
Chleba naszego powszedniego… już nie ma, bo czasy, kiedy był pieczony na zakwasie, mące, wodzie i soli minęły. Obecnie rzadko spotkamy pieczywo bez dodatkowych substancji, wypełniaczy czy polepszaczy. Prócz podstawowych składników podczas wypieku pieczywa dodawane są: ekstrakt jęczmienny, karmel, mleko w proszku, kwas askorbinowy, kwas cytrynowy, syrop glukozowy. Czy nasz chleb potrzebuje aż tylu dodatków?
Za późno na tran?
Przez wiele lat panował mit, iż suplementację zdrowymi olejami w celu zwiększenia odporności powinno się zacząć już latem a skończyć przed zimą. Czy to właściwe podejście? Sprawdźmy!
Olej z rekina
A konkretnie z wątroby rekina, to...
Łatwa i szybka pizza na cienkim cieście
Składniki:Ciasto:
• 3 szklanki mąki
• 1 szklanka ciepłej wody
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
• 1/3 kostki drożdży świeżych lub opakowanie drożdży suchychSos do posmarowania spodu pizzy:
• 3...
Noworoczny rozruch biegowy
Nastał nowy rok, a wraz z nim wcielamy w życie zdrowe nawyki. Rozpoczynamy (na nowo) reżim żywieniowy, no i zwiększamy poziom aktywności. Jeśli lubisz biegać, ten tekst jest dla Ciebie! Go!
Do startu
Start! Nie jest...
Aktywny summertime sadness
To jeszcze wciąż czas, by spędzić aktywnie koniec sierpnia. Rolki, rower, kite surfing, spacer? Wybór należy do Ciebie. Oto kilka praktycznych wskazówek na koniec sierpnia! GO!
Co lubisz robić…
… w życiu najbardziej? Pomyśl, a potem...
A „Karaś” dalej płynie!
Z okazji niedawnych triathlonowych wydarzeń, w których występowali polscy reprezentanci, jak Robert Karaś czy Adrian Kostera, warto porozmawiać o motywacji poprawiania własnego zdrowia.
POZA GRANICAMI
Na początek... trzeba wyjaśnić jedno. Wyczyny na poziomie wyżej wymienionych sportowców...
Ciasteczka z lemon curd
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
150 g masła zimnego
100 g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M) zimne
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soliKrem lemon curd:
2 duże jajka
2 żółtka
160 g drobnego cukru do wypieków
80 g masła
skórka otarta...
Flaczki z boczniaków
1 kg boczniaków
1 mix włoszczyzny
1-2 cebule
3-4 ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy
5-6 liści laurowych i ziela angielskiego
przyprawy: majeranek, papryka ostra, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, sól i pieprz
pęczek natki pietruszki (posiekanej)Włoszczyznę myjemy i obieramy. Pora...
Majowa trójca ziołowa – pędy sosny, liście brzozy, mniszek lekarski
Maj to miesiąc obfitujący w lekarstwa stworzone przez naturę. Wszystko budzi się. Każda roślina na nowo inicjuje życie, wydając na świat swoje bezcenne dary. Wystarczy zapoznać się z ich właściwościami, aby bezpiecznie i skutecznie...
Sernik pistacjowy z migdałami
1,2 dag sera trzykrotnie mielonego
5 dużych jajek z wolnego wybiegu
200 g cukru drobnego trzcinowego
słoik pasty pistacjowej (ok 180 g)
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
kilka łyżek płatków migdałówDo oprószenia:
garść płatków migdałowych
płatki chabrów (można pominąć)
ewentualnie kokos
Ser włożyć...
Tajemnica „złotej klamki”, czyli co pozostało z zamku Tarnowskich
Z dawnej wielkiej warowni na Górze św. Marcina w Tarnowie pozostały nie tylko cenne ruiny. W różnych punktach miasta można odnaleźć liczne detale pochodzące z dawnego zamku Tarnowskich. Wokół różnych znalezisk powstały nawet legendy....
W drodze do Colca
Wąwóz Colca wyrzeźbiła rzeka Majes i dokonała nie byle jakiego dzieła. Ten surrealistycznie malowniczy kanion - sławny lamami, kondorami, wulkanami, gorącymi źródłami i malowniczymi strojami mieszkających tu Indian - ma 100 km długości i...
Nuggetsy z ciecierzycy
2 puszki lub 1,5 słoika ciecierzycy z zalewą
1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych
4 łyżki oleju
2 łyżki mieszanki przypraw
płatki kukurydziane (lub inne ulubione)
sól, pieprz
Ciecierzycę wylewamy z puszki na sitko, zalewę odlewamy do miski, a samą cieciorkę...
Podpłomyk!
Można zjeść pizzę, co wcale nie oznacza, że jemy niezdrowo. Podobnie jest z tłustymi potrawami - czasem można je zjeść jeśli się wie, co się je. Dziś będzie mowa o podpłomyku, który Słowianie spożywali...